IoMT Teknolojisi Sağlıkta Yeni Bir Devrim mi ?
Dr. Ahmet İlker Tekkeşin
Dördüncü endüstri devrimi sonrası bilgi ve iletişim teknolojileri hayatımızı değiştirmeye başlamasından bu yana günlük yaşamda kullandığımız her türlü cihaz internete bağlanmaya başladı. Akıllı arabalardan internete bağlı mutfak eşyalarına kadar pek çok cihazı kapsayan IoT yani nesnelerin interneti teknolojisi önümüzdeki yıllarda etkisini giderek arttırarak hayatımızın değişmez parçalarından biri olacak. Her saniye 127 yeni cihazın internete bağlandığı günümüzden yaklaşık 7 yıl sonra 41 milyar IoT cihazının kullanılması beklenmektedir. Çok yakında hayatımıza girecek 5G teknolojisi ile bağlantı kalitesinin artması sonucunda 2024 yılında 1,9 milyar 5G abonesinin olması beklenmektedir.
Nesnelerin interneti teknolojisinde en umut vaat eden alt gruplarından biri de IoMT yani medikal nesnelerin interneti teknolojisidir. IoMT teknolojisi ile herhangi bir medikal cihaz sanal olarak veri toplama, analiz etme ve bu verileri web’e yollama becerisini kazanacak. Üstelik sadece monitörler gibi dijital cihazlar değil, ilaçlar ve hastane yatakları gibi nesnelerinde internete bağlanarak veri oluşturması sağlanacak. Temel olarak IoMT ile medikal ekipman ve sağlık ürünleri gerçek zamanlı veri oluşturup bunu gerekli noktalarla paylaşabilir hale gelecektir.
IoMT teknolojisi hastanede kullanılan ekipmanın yanında evde ve vücutta yer alacak sensörler ile kişilerin sağlıkları ile ilgili pek çok noktada önemli veriler oluşturmasını sağlayacaktır.
Biyosensör teknolojisinde ki gelişmelerin sonucu olarak ortaya çıkan giyilebilen akıllı cihazlar ile kalp ritim takibi, glikoz takibi gibi uzaktan hasta takip sistemlerinde gelişmeler yaşanmaktadır. Bunun yanında son dönemde gelişmeye başlayan sanal ev asistanlarının da özellikle yaşlıların takibinde umut verici olduğu düşünülmektedir.
IoMT teknolojisinin avantajlarına kısaca bakacak olursak, belki de en önemli avantajı kişilerin verilerine erişilebilirliği çok kolaylaştırmasıdır. Bunun yanında verilere hızlı erişimin sağlık sektörünün operasyonel etkinliğini arttırarak hasta başına düşen maliyetin azalacağı öngörülmektedir.
Goldman Sachs'ın araştırmasına göre IoMT teknolojisi sayesinde sağlık sektörünün 300 Milyar dolar tasarruf yapacağı öngörülmektedir. Maliyet dışında artmış etkinlik ile hastaların sağlık sunumundan daha hızlı bir şekilde faydalanması sağlanacaktır.
IoMT teknolojisinin pek çok faydası yanında önemli kısıtlılıkları da mevcuttur. Bu teknolojinin etkili ve yeterince kullanımının sağlanması için yüksek altyapı maliyeti gerekmektedir. Bu maliyetin karşılanabilmesi için bu teknolojinin maliyet etkin yöntemlerinin bir an önce araştırılması gerekmektedir. Ayrıca nesnelerin interneti teknolojisinin tamamında olduğu gibi güvenlik endişesi önemli bir sorundur. Sağlık verisi gibi önemli bir konuda siber güvenlik önlemlerinin yeterliliği hala bir soru işareti konumundadır. Bu konuda Blockchain teknolojisi önemli bir yarar sağlayabilir. IoMT teknolojisinin kullanıldığı cihazlar arasında standartların olmaması da önemli bir sorundur. Ayrıca ülkeler ve sağlık sektörleri arasında sağlık veri üretimi ve kullanımı ile ilgili pek çok legal problem mevcuttur.
Kullanımda olan bazı IoMT teknolojisi ile ilgili birkaç örnek paylaşmak istiyorum.
Abilify Mycite Kasım ayında FDA onayı alan ilk akıllı ilaç örneklerinden biridir. İlaç uyumunun çok önemli olduğu şizofreni hastalığında kullanıla Aripiprazole içeren tabletin akıllı bir sensörü mevcut. İlaç yutulup mideye ulaştığından bu sensör vasıtasıyla telefon uygulamasına ilacın yutulduğuna dair bilgi gönderiyor.
eVisitpandemi sürecinde kullanımı çok artan teletıp platformlarına iyi bir örnek.
Amiko.io solunum sistemi hastalıklarında sıklıkla kullanılan inhaler tedavinin etkili ve doğru bir şekilde yapılmasını sağlayan yapay zeka temelli bir uygulama.
Alivecor uzun süreli EKG takibi gerekebilen durumlarda kullanılan ilk FDA onayı almış kardiyalritim takip cihazı. Kardiyamobil 6L ile günümüzde altı kanallı EKG kaydı alabilmektedir.
PillCamTM, Medtronik tarafından geliştirilmiş, özefagus, mide ve bağırsak sisteminin görüntülenmesi sağlayan yutulabilir kapsül teknolojisidir.
IoMT teknolojisi ile ilgili pek çok yeni cihaz ve uygulama günümüzde geliştirilme aşamasında. Dünya’nın sağlık alanında önde gelen ülkelerinden biri olma hedefinde ilerleyen ülkemizde de bu teknoloji ile ilgili pek çok projenin hayata geçirebileceği inancındayız. Dijital Sağlık ve Biyoinformatik Derneği olarak bu teknolojilerin ortaya çıkması için gereken sağlık çalışanları ve teknoloji geliştiricilerin bir arada çalışabileceği ekosistemin geliştirilmesi için çalışmaya kararlıyız.